|
|
|
#31 | |
|
Живо биће
Придружио се: Mar 2008
Боравиште: Живејска гора
Поруке: 1,531
![]() ![]() ![]() ![]() |
Цитат:
Kontinuitet Vinčanske civilizacije do danas http://www.scribd.com/doc/14425940/K...kecivilizacije |
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Живо биће
Боравиште: Живејска гора
Поруке: 1,531
Цитат:
![]() http://www.nacionalnarevija.com/teks...g%20grada.html |
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Људина
Придружио се: Jun 2009
Боравиште: река понорница
Поруке: 183
![]() ![]() |
Неке од ових птицоликих фигура баш личе на филмске ванземаљце
Петровац на Млави, Беловоде, винчанска култура ![]()
Kazu da sam divljak i da nisam u pravu sto branim svoju kucu,svoj krst i krsnu slavu..A oni meni u mojoj rodjenoj Zemlji udaraju medje, prekrajaju tapije i pecate crvenim voskom prozore, vrata, kapije. Trpaju na moje plece svo belosvetsko smece i cekaju da padnem da posrnem ili bar da se zgrbim..ali ja stojim ko krst..ko Hristovo raspece i ponosim se sto sam Srbin! Dobrica Erić 1993. Преправио Тара; 22-06-09 у 06:53. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Људина
Придружио се: Jun 2009
Боравиште: река понорница
Поруке: 183
![]() ![]() |
Упоредне табеле винчанског писма
![]() Рашанско (етрурско) и винчанско писмо ![]()
Kazu da sam divljak i da nisam u pravu sto branim svoju kucu,svoj krst i krsnu slavu..A oni meni u mojoj rodjenoj Zemlji udaraju medje, prekrajaju tapije i pecate crvenim voskom prozore, vrata, kapije. Trpaju na moje plece svo belosvetsko smece i cekaju da padnem da posrnem ili bar da se zgrbim..ali ja stojim ko krst..ko Hristovo raspece i ponosim se sto sam Srbin! Dobrica Erić 1993. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
www.tvrdjava.org
Поруке: 536
Металургија изум винчанске културе
4. март 2010. | 19:30 | Извор: Б92 Београд -- Најстарија производња бакра на свету развила се на територији данашње источне Србије, пре седам хиљада година. Металургија у Европу није стигла са Биског истока, како се то до сада сматрало. Најстарији до сада откривени трагови топљења бакра и добијања бакра из малахита налазе се у источној Србији на локалитету Беловоде. На овом открићу младе археолошкиње Миљане Радивојевић сада ради међународни тим. На Баллкану, у оквиру територије винчанске културе, налази се око 4 000 сачуваних бакарних предмета који спадају у најстарије на свету. Археолошкиња Миљана Радивојевић открила је да је винчанска култура имала и најстарију до сада откривену металургију - експлоатацију руде бакра, то јест вештину коју су Винчани знали пре 7 000 година. На овим налазима чија је анализа докторски пројекат Миљане Радивојевић ради међународни тим стручњака. Професор Лондонског универзитета Тил Ререн сматра да се овим открићем мења слика о винчанској култури и развоју цивилизације. “Ово откриће значајно мења начин на који разумемо откриће металургије. До сада смо мислили да је металургија откривена негде далеко одавде и да су људи прелазили велике раздаљине и учили друге тој вештини, а сада можемо да аргументујемо да су то измислили ови људи који су живели у Србији и да су то учинили самостално пре 7 000 година”, каже он. “Није им био потребан нико да их томе научи, сами су открили како то да раде. Као што су ту исту вештину други људи на другим местима открили. У Шпанији, на Блиском истоку и то веома мења нашу слику изума технологије”, каже Ререн. Не само да се у Србији експлоатисала руда, већ је читав систем њене прераде био високо организован. На локалитету Беловоде нађене су фигурине и кости бика који је увезен на ово подручје, доместициран и коришћен у процесу производње. На локалитету Беловоде пронађено је мноштво керамичког материјала, оруђа од камена и животињских костију. Откопане су основе кућа. Обрада метала топљењем означава и сам почетак индустријализације - и он се десио на територији данашње Србије.
|
|
|
|
#36 |
|
Српски дух
Придружио се: Feb 2010
Боравиште: Србија
Поруке: 249
![]() ![]() |
Ово је (радостан) дан када бих ја требао да се извинем господину Деретићу за једну од његових теорија. Дубоко у себи се надам да ће се званично потврдити и остале.
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|